Unge fiskere med en holdning

Støjen er bragt ned. Der er lavet risikovurderinger og skridsikring, og hele besætningen på Carpe Diem FN 104 har været på kursus i skibsmedicinkisten. Til april drager alle mand på bedstemandskursus. Og skipper selv har sat en stepmaskine i storesrummet, så han taber sig og kommer i bedre form.

– Vi snakker om tingene – måske fordi jeg ikke kun sidder i styrehuset, men også er med på dækket. Det er en selvfølge, at tingene skal være i orden. Og arbejdsmiljø handler netop om gode vaner – ja, sådan er det jo faktisk indenfor alt.

Det siger Erik Vinther Poulsen. Han har siden 1998 været skipper på Læsø-trawleren Carpe Diem FN 104 – som meget betegnende betyder ”Lev i nuet” eller ”Grib dagen”. Besætningen har netop landet skærising i Skagen, og skipper er på vej hjem til en fri-uge sammen med familien i Østerby.

Carpe Diem er bygget i 1988, men som Flemming Nygaard Christensen fra Fiskeriets Arbejdsmiljøråd udtrykker det:

– Carpe Diem er et mønsterskib – både med hensyn til det arbejdsmiljø, den sikkerhed og den sundhed, som besætningen har ombord.

Carpe Diem

Besætningen er på tre mand. Men de er i alt fem mand, som kører i fast turnus. De har hver 14 dage ude, en uge hjemme, en uge ude og en uge hjemme.

Skipper synes også selv, at de har et godt arbejdsmiljø. Og det starter allerede ved turnus-ordningen. Skibet har 290 dage på havet om året, mens de har 160-175 dage per mand om året.

– Og så bytter vi selvfølgelig, hvis nogen af os skal have ekstraordinært fri. Vi kender jo hinanden, fordi vi har arbejdet sammen i mange år. Nogle har været med i 12-13 år, så vi kender rytmen og omgangsformen. Og så er vi unge alle sammen og laver sjov og ballade. Jeg er 33, og den ældste er 35. Gennemsnitsalderen på fartøjet er 32, men da jeg startede med at have skib, var gennemsnitsalderen bare 19 år, griner han.

Der er altid noget, man kan gøre bedre

Erik Vinther Poulsen sidder i det lokale Havnesikkerhedsudvalg. Det gør han, fordi han har en holdning til arbejdsmiljøet. Han og besætningen på Carpe Diem har – som den naturligste ting i verden – lavet risikovurderinger. De har kikket på det mest farlige og nedslidende arbejde ombord og har fx monteret et håndtag til at holde fast i, når de hiver trawlet ind.

– De