Sikkerhed i forbindelse med overbordfald og entring af fartøjer til søs

I februar måned 2018 udsendte Søfartsstyrelsen et nyhedsbrev ”Sikkerheden omkring overbordfald fra fiskeskibe skal skærpes”.
Trods det fantastiske sommervejr bliver havvandet i Danmark aldrig rigtigt varmt, derfor er det vigtigt at besætningen har gjort sig overvejelser omkring udstyret, og hvordan det anvendes.
Uanset om du fisker fra et enmandsbetjent fartøj eller fra et større fartøj, er hurtig handling påkrævet ved mand over bord. Vær i den forbindelse opmærksom på følgende:

Arbejdsvest
Det er en rigtig god ide at bruge arbejdsvest, selvom der er en lønning og ingen umiddelbar fare for at falde over bord. Du ved ikke, hvornår ulykken sker. Hænger du fast i fiskeredskabet, kan du blive trukket over bord. Det er særligt vigtigt at bruge arbejdsvist på enmandsbetjente fartøjer, da der ikke er nogen om bord til at hjælpe dig med at komme om bord igen eller til at slå alarm. Arbejdsvesten forlænger den tid, du kan opholde dig i vandet. En arbejdsvest vil sikre, at du holder dig flydende og har flere kræfter til at kravle op ad redningslejderen.

Alarmering – Tilkald hjælp
Det er meget vigtigt snarest muligt at udsende nødmelding. Hvis du bærer en PLB’er – en personlig nødpejlesender – kan du udsende et nødsignal, selvom du ligger i vandet, og disse er derfor særligt attraktive for enmandsbetjente fartøjer

At komme om bord