aarets_laererpl13

 

– Vi er da stolte over at blive kåret til årets praktikplads, siger skipper Tamme Bolt fra L 757 Altje Postma i forbindelse med, at han i dag, torsdag, blev kåret som årets praktikplads ved uddelingen af Blå Bevis på Fiskeriskolen i Thyborøn.

Thyborøn-fartøjet er blevet indstillet af to af sine tidligere elever. En af dem, Martin Nees Kynde, har siden fået hyre om bord på fiskefartøjet, mens Patrick Røn sluttede praktiktiden 6. oktober i år.
Tamme Bolt fortæller, at der ikke findes en decideret uddannelsesplan på L 757 Altje Postma. Men der er en bevidsthed om, at lærlingen ikke bare skal stå ved rensebordet.

– De skal deltage alle steder, siger Tamme Bolt.

Derfor er de også både med én dags tid hos maskinmanden og hovmesteren, ligesom der også bliver tid til at indgå i en styrvagt sammen med styrmanden.

– Det er ikke sådan, at de bare står ved rensebordet. De skal deltage i alle processer, siger Tamme Bolt.

Løfter i flok

Siden 1990´erne har L 757 haft lærlinge om bord. Det er et ganske bevidst valg om at der skal nye ind i erhvervet hele tiden. Om bord på L 757 er der syv mand plus en lærling.

– Gennemsnitsalderen for besætningen er 41-42 år. Hvis vi tager de to yngste, der er tidligere lærlinge væk, og er kommet tilbage, så stiger gennemsnitsalderen til 52 år. Vi skal altså have nogle yngre ind i erhvervet, konstaterer Tamme Bolt.

Derfor har han også en klar holdning til, at der skal være en lærling med om bord.

– Vi skal løfte i flok. Så jeg har sagt, at det skal vi have om bord, siger Tamme Bolt.

Ingen byrde

Mandskabet på L 757 Altje Postma er meget tilfredse med at have en lærling med om bord.

– Det er ikke en byrde, siger skipperen, der nævner, at lærlingene også får del i den indtægt, som fangsten giver. De er nemlig med på procenter.

– Så lærer de også fra start, at når der er mange fisk, s